söndag 23 december 2012

SVT Rapport envisas med att vilseleda om trafikolyckor

SVT Rapport envisas med att vilseleda om orsakerna till trafikolyckor i vinterväglag. De föregår polisutredningar med hittepåjournalistik. I ett svep skyller Rapport på väglaget för minst 20 helt olika trafikolyckor.
Ansvarige utgivaren Ulf Johansson backar upp dessa journalistiska metoder och lägger dessutom till egna argument helt utan journalistisk granskning eller research.




I SVT rapports inslag 121222 kl 19.30 vid ca 11'55 redovisas trafikläget i Sverige.
Rubriken är:
"snöovädret har orsakat trafikproblem på flera håll idag."
sedan börjar rapporteringen:
"...ett tiotal bilar körde av vägen vid Tönnebro."
"...efter en trafikolycka på E45 väster om Ljusdal fick 5 personer föras till sjukhus."
"...I sörmland har det hala väglaget lett till ett tiotal avåkningar"



http://www.svtplay.se/video/902682/22-12-19-30

I verkligheten och enligt lag är det tvärtom trafikanten som ansvarar för att hålla tillräckliga säkerhetsmarginaler oavsett väglag och trafiksituation. Det backas upp av Rikspolisstyrelsen och räddningstjänsten. Forskning vid VTI visar att de flesta trafikolyckor beror på medvetna felhandlingar.

SVT Rapport envisas ändå med sin hållning att det är väglaget som orsakar trafikolyckor. Trots att de är medvetna om den frånvarande journalistiken och trots att de är medvetna om faktafelen, .

Det ger en signal till trafikanten att den inte har ett personligt ansvar att hålla tillräckliga säkerhetsmarginaler. SVT bidrar till ett ökande antal dödsfall och allvarliga skador i trafiken.

Dessutom bidrar SVT Rapport till ett fördummande av tittaren. Det förutsätts att trafikanten inte förstår att det är halt på vintern. I verkligheten är människan utrustad med specifika egenskaper att förutse faror och konsekvenser av sina handlingar.

Några exempel på SVT Rapports tidigare vilseledande nyheter om trafikolyckor:
121205 Om snöovädret i Stockholm
121028 SVT Rapport om olyckan i Malå
120212 SVT Rapport om snöfall i Skåne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar