torsdag 30 juli 2015

Vilseledande om MC-olyckor i SVT Rapport

Det är inte första gången SVT Rapport har problem med journalistik om trafiksäkerhet. Här anges singelolyckor som orsak till trafikolyckor. Trafikantbeteende är fortsatt tabu för SVT nyheter.



För SVT Rapport är trafikolyckor bara något vi "drabbas" av. Nästan aldrig nämns trafikantbeteende av SVT nyheter. Det är olyckligt för trafiksäkerheten då det ger en signal till trafikanterna att de inte har ett eget personligt ansvar att anpassa körningen så att dödsfall eller personskador inte sker i trafiken.
Hur länge ska journalisterna på SVT Nyheter få fortsätta att vilseleda tittarna och fördröja trafiksäkerhetsarbetet?
Helt klart kan också trafikanter "råka ut för" svåra skador och dödsfall, tex när de blir påkörda av andra trafikanter som inte följer trafikförordningen. Men att helt utelämna förarens eget beteende som orsak till trafikolyckor är att vilseleda tittarna.

Denna gång 150727 handlar det om personskador och dödsfall för trafikanter på MC, med anledning av Trafikverkets studie att 25% av de omkomna mc-förarna saknar körkort. Nyhetsankaret säger i påannonsen att MC-förare "drabbas" av olyckor.

Michael Fored är epidemiolog på Karolinska sjukhuset. SVT Rapport väljer att klippa in de citat av Michael där olyckor för MC-förare är något de bara "råkar ut för". Inget alls nämns om förarbeteendet. Rapport hänvisar till Michaels studier om MC-olyckor. Journalisten säger i speaker att Michael forskat om de största riskfaktorerna.




En studie Michael Fored har gjort tillsammans med Fredrik Granath 2012 heter "Riskfaktorer för allvarlig MC-olycka" I den sammanfattande presentationen har förarbeteende helt utelämnats som möjlig orsak till olyckor. Inte heller alkohol eller droganvändning finns med som möjlig orsak i presentationen. Däremot redovisas frågan om kurser i körteknik, som organisationen SMC driver, har någon betydelse för trafiksäkerheten, dock utan några resultat.
I den mer utförliga slutrapporten finns dock trafikantbeteende med som riskfaktor för allvarlig MC-olycka.




SVT-journalisten säger i speaker att många orsaker till MC-olyckor är singelolyckor. Det blir en logisk kullerbytta, en olycka är inte orsak till en olycka. En singelolycka är en typ av olycka. Orsaker till olyckor är något annat, tex materialfel på fordonet, förarbeteende eller drogpåverkan.



Hur vill transportstyrelsen minska mc-olyckor?

Att påverka förarbeteendet är prioriterat av Transportstyrelsen som åtgärd för att minska olyckor på MC. Läs "ökad säkerhet på motorcykel och moped" utgiven 2012 här.


Trafikverkets studie om dödolyckor på MC, förarna väljer ofta att överträda hastighetsbestämmelser.



Hur rapporterar andra media?


  • Expressen fokuserar på att 25% av de som dör i MC-olycka saknar körkort. Inget nämns om förarbeteende.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar