- På 10 år dödas ca 3000 personer i vägtrafiken. (2004-2013 alla trafikslag)
- Ungefär 50 000 personer skadas. (biltrafik)
- Kostnaden för samhället är ungefär 200 miljarder kr i 2005 års penningvärde. (alla trafikslag)
Statistik för vägtrafikolyckor
Samhällets kostnader för olyckor i vägtrafik
Transportstyrelsen om statistik för olyckor i vägtrafik
Både polis och sjukvård registrerar uppgifter om skador och olyckor inom hela vägtransportsystemet till STRADA (Swedish TRaffic Accident Data Acquisition).Sveriges officiella statistik om dödade och skadade personer i vägtrafiken baseras på de olyckor som polisen får kännedom om. Från polisen får vi tillförlitliga uppgifter om bland annat omständigheterna kring olyckan och de inblandade fordonen och personerna.
Uppgifterna om dödade är noggrant kontrollerade mot andra källor och håller hög kvalitet. Vad gäller antalet skadade vet vi däremot att polisen inte känner till alla. Dessutom är det svårt för polisen att avgöra hur svåra skador de erhållit.
Som ett komplement till polisstatistiken finns därför även uppgifter om personer som uppsökt akutsjukhus. Från sjukvården får vi detaljerade uppgifter om samtliga personers skadediagnoser. Dessutom får vi ett stort tillskott av fotgängare och cyklister som skadats i singelolyckor. Den typen av olyckor utreds sällan av polisen.
Den officiella statistiken över skador och olyckor, Vägtrafikskador år 20XX, publiceras året efter på Trafikanalys webbplats
Transportstyrelsen om polisrapporterad statistik
Den preliminära statistiken över dödade kan innehålla personer som avlidit till följd av sjukdom eller till följd av avsiktliga händelser (t.ex. självmord). Dessa utesluts ur den officiella statistiken när dödsorsaken fastställts. Vidare kan antalet öka, om vi i efterhand får kännedom om att en skadad person avlidit inom 30 dagar till följd av olyckan.Långt ifrån alla olyckor rapporteras
Dödsolyckorna rapporteras så gott som alltid till polisen, medan endast ungefär hälften av de svåra skadefallen rapporteras och ungefär en tredjedel av de lindriga. Bortfallet varierar dessutom med bland annat trafikantkategori, olyckstyp och var den inträffat. Exempelvis är skadade cyklister, särskilt i singelolyckor med lindriga skador, starkt underrepresenterade i den officiella statistiken. Att rapporteringsgraden är så låg beror på att det sällan finns skäl för polisen att utreda om det skett något trafikbrott i samband med olyckan. Rapporteringsgraden kan också variera över tid och mellan olika delar av landet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar