torsdag 27 december 2012

SVT Rapport: Väglaget underförstått orsak i Sälenolyckan

SVT Rapport har ett inslag 121226 19.30 om trafikolyckan i Sälen. Exempel på att man inte behöver föregå polisutredningen och skylla på väglag vid trafikolycka i klartext som Rapport gjort tidigare. Men det görs ändå klart från början att det är det besvärliga vinterväglaget som är huvudorsaken.

Reporter Patrik Qvicker:
"olycksorsaken är inte klarlagd, och mycket snö på vägen och moddigt, tät trafik med mycket turister"

Reportern berättar i speakertexten att det är mycket snö på vägen, trots att det syns tydligt på alla bilder. Det är möjligen en underförstådd möjlig orsak till trafikolyckan. I så fall borde reportern också nämna den mest troliga orsaken, förarens otillräckliga säkerhetsmarginaler.

Studioankaret väljer att rama in inslaget med
"vi börjar med det besvärliga väglaget som just nu råder på flera håll i landet". Det är en underförstådd men tydlig signal att väglaget är orsaken till trafikolyckorna.
Mer korrekt hade varit "polisen rapporterar att många håller alldeles för små säkerhetsmarginaler i trafiken". För det är det som det handlar om.

SVT rapport väljer att fortsätta att fokusera på väglag i samband med trafikolyckor. Trots att vinterväglag är ett välkänt återkommande väglag, och att orsaken oftast är trafikantens otillräckliga säkerhetsmarginaler. Medvetna felhandlingar helt enkelt. Varför nämns aldrig de riktiga orsakerna?

Istället fortsätter Rapport att bidra till fler trafikolyckor och ett fördummande av tittaren.

Däremot i textversion av nyheten finns inga referenser eller undertoner om väglaget.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/gavledala/ambulans-i-frontalkrock




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar