fredag 26 december 2014

Tipsar DN att granska journalistik om trafiksäkerhet

Dagens nyheter efterlyser tips till granskande journalistik. Trafiksäkerhetsbloggen passar på att tipsa om att DN ofta vilseleder i rapporter om trafikolyckor.


Här är tipset:
Mitt tips handlar om hur DNs reportrar skriver vilseledande om trafikolyckor. Genom att vinkla rubriker och text till att olika vägar är farliga, samt att olika väder orsakar trafikbrott blir det både falskt och ökar trafikolyckorna. Det blir en signal om att den enskilda trafikanten inte har ett laga personligt ansvar att i varje situation hålla tillräckliga säkerhetsmarginaler. 

I verkligheten är det förarens otillräckliga säkerhetsmarginaler som orsakar dödsfall och skador i trafiken. Det visar forskningen vid VTI. Men det ignoreras oftast av DNs reportrar. Ibland går det så långt att privat tyckande utan någon som helst journalistisk granskning kallas för "DN granskar" och får hela uppslag. Hur länge ska DN tillåtas att vilseleda om misstänkta trafikbrott? Hur länge ska DN fortsätta föregå polisutredningar och skylla trafikbrott på "lågt stående sol"?

Eller är en del av problemet att journalisten själv är trafikant, och då ska granska sig själv? Lite som att låta Teliastyrelsen själva granska om Telia har skumraskaffärer med diktaturer?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar