onsdag 31 december 2014

Fyra döda, SVT Rapport vilseleder om orsak

SVT Rapport fortsätter år efter år att vilseleda om orsaker till dödsfall i trafiken och föregå polisutredningar. Trots upprepad kritik ser ansvarig utgivare Ulf Johansson inga problem, och försvarar istället denna journalistik.


Fyra döda i trafiken får liten uppmärksamhet i SVT Rapport 141230. Och det duger gott att summera orsakerna med att väglaget var orsaken. Inga frågor ställs om misstänkt trafikbrott. SVT fortsätter år efter år att signalera till tittarna att de inte har något personligt ansvar i trafiken. Tvärt emot trafikförordningen. Forskningen bekräftar att de flesta trafikolyckor beror på medvetna felhandlingar. SVT Rapport bidrar till att fördröja trafiksäkerhetsarbetet. 



Trots att trafikolyckorna på 10 år kostar samhället ca 200 miljarder kr, orsakar ca 3700 dödsfall och ca 50.000 skadade anser SVT's Ulf Johansson att det duger gott att frångå journalistiken och istället rapportera med myter, eget tyckande och folktro. Och samtidigt föregå polisutredningar.

Har SVT en nyhetspolicy? 

Det är inte lätt att googla fram en nyhetspolicy för SVT. På SVTs hemsida finns ingen lättillgänglig information. Till slut hittar jag ett interns arbetsmaterial för regional nyhetspolicy. Där finns en rad på sidan 67 som känns relevant, men den punkten verkar inte följas av SVT Rapport när det gäller rapportering av trafikbrott.

"Vi är i alla avseenden trovärdiga och kompromissar aldrig med saklighet, opartiskhet, oberoende, kritiskt perspektiv och annan kvalitetssäkring före publicering."

Hur ser det ut i SR public service handbok?

Så här står det i inledningen till handboken:

Det finns anledning att särskilt nämna en av dessa principer som delvis står i motsättning till de andra. Den principen är djärvhet. Med djärvhet menar vi att inte alltid rädas gränserna. När det är publicistiskt motiverat ska vi våga ta ut svängarna. Håller vi för stort säkerhetsavstånd till de gränser regelverket anger riskerar vår journalistik att bli feg och icke angelägen. Men det finns också annan djärvhet, den som består i att, när det är publicistiskt motiverat, avstå från att flyta med i medieströmmen, att inte publicera det som inte är relevant eller det som inte ”håller”. Djärv heten består inte minst i att ställa sig en av de allra viktigaste journalistiska frågorna: ”Tänk om det är tvärtom?” 

I SVTs rapportering om trafikolyckor och trafikbrott finns ingen djärvhet alls. Frågan "tänk om det är tvärtom" har aldrig ställts. Tvärtom följer SVT Rapport medieströmmen utan någon som helst granskning eller reflektion.



Länkar

SR public service handbok
VTI forskning om medvetna felhandlingar
HD skriver om medvetna felhandlingar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar