onsdag 15 januari 2014

Väglag är svårt för förarna på E18

En klassiker i medierapporteringen om misstänkta trafikbrott. Väglaget är orsaken. Polisutredning föregås. Journalistiken åsidosätts för gammal hederlig tradition.


P4 Västmanland rapporterar om två olyckor på E18 öster om  Köping. Som orsak anges i vanlig ordning halt väglag. P4 Västmanland föregår därmed polisutredning, och ger samtidigt en signal till läsarna/lyssnarna att trafikanten inte har det egna ansvaret att hålla tillräckliga säkerhetsmarginaler som lagen föreskriver.
P4 Västmanland riskerar med den rubriken att bidra till ökande trafikolyckor.
I bildtexten anges dock att det är viktigt att hålla avstånd.



Aftonbladet skriver att halkan tros vara orsaken till en masskrock på E18 vid Munktorp nordost om Köping.

DN är också med och föregår polisutredningen, hela journalistkåren verkar åsidosätta yrkeskunskaperna från journalisthögskolan.



Ingen har frågat om misstänkta trafikbrott, ingen har ifrågasatt varför förarna inte har anpassat körningen efter väglaget. Förarna nämns inte ens, det är bara olika fordon som har hamnat i diket eller kolliderat. Ingen verkar ha varit ansvarig för respektive fordon, hållt i ratten och gjort bedömningar om säkerhetsmarginaler.

SvD kör samma TT-nyhet



SVT västmanlandsnytt skriver däremot helt sakligt och utan att föregå polisutredning.


Organisationen Motormännen får nu lägga E18 till listan över farliga vägar, de kan inte se någon poäng med att varna för trafikanter som väljer farliga beteenden i trafiken. Motormännen vill inte ens diskutera tanken att en förare är farlig. Vägar är farliga, "vi kommer inte längre" är Motormännens ståndpunkt.

  1. Vi kommer inte längre. Vi anser att det finns farliga vägar. Och för att minska antalet olyckor vill vi uppmärksamma dessa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar