torsdag 17 april 2014

Media om påsktrafiken

Dags igen för påsktrafiken. Hur väljer media att berätta om risker för trafikolyckor i år? Är det vägarna och asfalten som bestämmer om det ska inträffa olyckor eller är det trafikanterna som väljer säkra beteenden?


Aftonbladet via TT nämner här att trafikanten kan i alla fall kan minska riskerna. Gott så. Men det verkar fortfarande vara något annat som i huvudsak orsakar trafikolyckor.





Däremot i nedanstående text från Aftonbladet är det i huvudsak fokus på att olika typer av vägar är farliga. Det finns den traditionella kartan med vägarna som kan förstås som att de är farliga. Inget står om att "här finns det många farliga trafikanter". Å andra sidan skulle man kunna säga att Aftonbladet menar att alla trafikanter är farliga, och att trafikanterna helt enkelt inte klarar av att hålla tillräckliga säkerhetsmarginaler när många åker längs samma väg. Aftonbladet menar med samma logik att trafikanter inte klarar att köra bil på vägar med mer än en fil. Man skulle kunna säga att Aftonbladet idiotförklarar trafikanterna om man hårddrar resonemanget. I verkligheten är människans hjärna väl utrustad med funktioner att förutse faror och lägga upp strategier för överlevnad. I verkligheten klarar de allra flesta att sänka farten till under 50km/t och avstå omkörning på fyrfilig motorväg i hårt snöoväder.

Henrik Olars på Transportstyrelsen uttalar sig om att på vissa vägar är det extra farligt.

Trafikverkets presskommunikatör Mona Houvinen pratar också om vägar där det är större risk för olyckor. 

Dessa citat är dock utvalda av journalisterna Hanna Aler Sjöqvist, Anna Lindberg och Elina Bratt Lejring. Om journalisterna istället frågat Trafikverket och Transportstyrelsen om hur trafikanternas egna val påverkar trafiksäkerheten hade sannolikt svarenm blivit annorlunda.





SvD kör samma TT nyhet som Aftonbladet, trafikanten kan minska trafikolyckorna. Men att köra så säkert så att olyckor undviks helt verkar inte vara möjligt. Det är något annat som styr det, som inte går att påverka.

Visst är det ett fall framåt, det finns ett visst fokus på att trafikantens beteende har betydelse. Men det är fortfarande en bra bit kvar till

Även polisen blandar och ger. De talar inledningsvis om trafikantansvaret, att anpassa hastighet och avstånd. Sen kommer en kort genomgång av "Vilka vägar är farligast". Polisen verkar också tycka också att vägen i sig är farlig med de formuleringar man väljer på hemsidan.

Metro kör en variant, de har med den sedvanliga kartan på vägar, men kallar vägarna "de mest belastade vägarna". Ja det är väl en liten förbättring i alla fall. Jag tycker Metro är den tidning som mest fokuserar på trafikantens ansvar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar